Montaža

Kakovostna montaža oken je ključnega pomena. Popolnoma vseeno je, ali gre za adaptacijo starih oken ali pa za novogradnjo, stik med novimi okni ter steno mora biti 100% zatesnjen, saj si s tem zagotovite in ohranite tako toplotno kakor tudi zvočno izolativnost vaših novih oken. 

 

Pravilna vgradnja oken

Montažo oken morate zaupati samo izkušenim strokovnjakom, ki svoje delo opraviljajo profesionalno ter v skladu z vsemi tehničnimi zahtevami. S tem se vam zagotovi dolgotrajno uporabo oken:

 • Naročeno stavbno pohištvo vam pravočasno dostavimo.
 • Seznanjeni boste s potekom montaže s strani strokovne ekipe montažerjev.
 • Pred začetkom montaže se zaščiti vsa izpostavljena področja v prostoru, kjer se opravlja delo.
 • Montaža se prične s postavitvijo oken v zidno odprtino – določi se prava višina, globina ter kota, pod katerim se okno vgradi.
 • Sledi faza montaže, kjer se vijačijo okvirji v zidno odprtino, ter tesnitev z tesnilom.
 • Ko je montaža končana, se skupaj z naročnikom opravi temeljit pregled obstoječega dela. Seznanili se boste, kako se pravilno uporablja in vzdržuje okna.

 

Klasična montaža

 • PVC okna se najprej razporedijo na pozicije po objektu, potem se staknejo krila z namenom lažjega rokovanja z okenskim okvirjem.
 • Okenski okvir uravnamo v ravnotežje s kladami in podložkami ter upoštevamo natančen odmik od zunanjega roba. Nato sledi pritrditev z zidnimi vijaki (turbo vijaki).
 • V okvirju so že pripravljene montažne luknje, saj postopek vijačenja določa, koliko montažnih vijakov se potrebuje za posamezno okno (glede na težo, velikost, ipd). V zid se izvrtajo montažne luknje, v katere se pritrdi vijake po natančnem vrstnem redu. Poleg vijačenja, se izvaja nadzor, da ne bi prišlo do kakršnihkoli sprememb v ravnotežju.
 • Ko imamo privite vse vijake, sledi vbrizgavanje PU pene v odprtino med okvirjem okna ter zidom.
 • Sledi zaključevanje (prekrivanje) montažne odprtine s PVC letvicami, zidarskim obdelovanjem ali knauf ploščami. Ta del montaže se predvidi že pri končnih meritvah. Ko so zaključna dela končana, se odstrani zaščitna folija iz okvirjev ter kril, ki je tovarniško nalepljena na PVC profil. Zaščitna folija se lahko pusti, če to želi stranka, vendar največ do 6 mesecev od montaže.
 • Zadnje dejanje montaže predstavlja podpis prevzemnega zapisnika. Monter skupaj s stranko preveri funkcionalnost vsakega od montiranih oken. Izpostavijo se vse posebnosti, na katere mora biti stranka pozorna pri uporabi novih PVC oken, stranki se pokaže tudi vse vzdrževalne točke in na željo naročnika se pokaže tudi točke za nastavitev okovja. Prav tako se zapiše vse komentarje  v povezavi z izvedbo montaže, morebitna dela, ki so ostala nedokončana ali dodatna naročila strank.
 • Po uspešno zaključeni montaži se stranki pošlje končni račun, ki ga sestavljajo garancijski list, navodila za uporabo in ostali dodatki (glede na vgrajene elemente).

RAL montaža

Špaleta, na katero vgradimo okno, je narejena povsem iz toplotne izolacije. S tem se toplotna izolacija oklepa okna iz vseh strani ter prepreči, da nastane toplotni most. Ko vgrajujemo okno, najprej vgradimo znotraj okna, na stičišču med zidom in okvirjem, paro ter zrakotesno folijo, saj s tem preprečimo dostop vlažnega ter toplega zraka v spoj ter kopičenje kondenza. Na zunanji strani okna pa vgradimo paraprepustno ter vodotesno folijo, ki deluje kot zaščita pred različnimi  vremenskimi vplivi in preprečuje vdor vode ter vlage v zid ter srednji sloj. Pod okno, kjer sta obe foliji, se vstavi toplotna in zvočna izolacija, ki imata tudi nosilno funkcijo, saj skupaj z vijaki prenašata obremenitev oken.

Toplotna izolacija se vgradi tudi na zunanji in notranji strani okna na folijo ter pod okensko polico. Kot izolacija se lahko uporabi ekstrudiran polistiren, grafitni stiropor, ipd. Priporočamo, da za zunanjo polico ne uporabite kamna, ker je to hladen material. Tesnitev med okvirjem ter konstrukcijo se izvede po načelu tesnitve v treh ravneh, kot je to zahteva po RAL standardu.