Strešna okna

Tovrstna okna so odlična rešitev za mansardna ali podstrešna stanovanja, saj z njimi pridobimo dovolj svetlobe, mansardne prostore pa je tudi lažje prezračevati.

Pri izbiri strešnih oken je potrebno upoštevati predvsem dvoje, in sicer: višina vgradnje ter pohištvo. To sta dva parametra, od katerih je odvisno kakšno vrsto strešnih oken izberete in na kaj morate biti pozorni pri njihovi razporeditvi. V primerjavi s klasičnimi so strešna okna veliko bolj izpostavljena različnim vplivom vremena, kar vpliva na samo konstrukcijo. Večina naših strank se odloči za dvoslojna strešna okna z lepljenim steklom od znotraj ter kaljenim od zunaj. Takšna sestava oknom zagotavlja odlično odpornost.

Strešna okna je tudi relativno enostavno vgraditi – odstranimo potrebno kritino in naredimo odprtino v mavčne plošče ter v izolacijo. Pri klasičnih oknih pa je največja ovira narediti dodatne odprtine v fasadi, saj je le ta bolj občutljiva, pa tudi fina zaključna dela na obstoječi fasadi je težko opraviti na čim manj opazen način.

Kako pravilno izbrati strešna okna?

Pravilna izbira mora temeljiti na osnovi pohištva v prostoru ter na osnovi višine vgradnje okna. V kolikor so vgrajena dokaj nizko, mora biti os odpiranja kar se da visoko – s tem se izognete, da bo krilo okna, ko bo odprto, segalo v prostor ter odvzemalo uporabni prostor. Če imate situacijo, ko je spodnji rob okna več kot 160 cm, se brez pomislekov odločite za klasično strešno okno s sredinskim vpetjem. Obstajajo tudi različice s kombinirano vgradnjo, kjer se strešna okna vgradijo druoa nad drugim. Pri takšni izvedbi predlagamo, naj ima spodnje okno panoramsko odpiranje, zgornje pa sredinsko vpetje (ki je tudi cenovno manj drago).

Če imate namen postaviti pohištvo pod oknom, potem ima tudi to vpliv na izbiro ustreznega strešnega okna. V takšnem primeru priporočamo okno z ročico za odpiranje zgoraj, sicer boste pri odpiranju vedno morali plezati preko pohištva, da boste dosegli kljuko. Kljuke spodaj in vpetje zgoraj (panoramska strešna okna) se najbolje obnesejo povsod tam, kjer imate kolenčni zid med 120 cm ter 150 cm, pod oknom pa ne boste postavljali pohištva. Namen panoramske izvedbe je predvsem v tem, da se na okno naslonite in skozenj opazujete okolico (tore, da s pogledom dosežete do okvirja samega okna).

Strešna okna